La màxima distinció de la Festa de la Ratafia d’enguany recaurà sobre l’Àngel Portet, la cara visible, juntament amb el seu germà Carlos, de l’empresa “Licors Portet”, de la Pobla de Segur, elaboradors, entre moltes altres marques, de la mítica Ratafia dels Raiers.
Licors Portet és una de les cases més emblemàtiques del Pirineu i produeix una de les ratafies més apreciades i reconegudes d’arreu. Enguany rebran la distinció com a Confrare d’Honor de la Ratafia 2020 per a la seva tasca històrica de promoció de la cultura de la ratafia i per amanir, des de fa més de 125 anys, les sobretaules de les llars catalanes amb els seus destil·lats dels Pirineus.
D’aquesta manera, Àngel Portet se suma a la llista de Confrares d’Honor de la Festa de la Ratafia, que anteriorment també han rebut Carme Ruscalleda (2019) Magda Tolosa (2018), Faustí Bosch (2017) MHP Carles Puigdemont (2016), Josep Roca (2015), Marcel·lí Virgili (2014) i Xavier Codina (2013).
L’Àngel i en Carlos, el gran i el petit de cinc germans, són els hereus d’un negoci que es va iniciar l’any 1883, regentat en aquell moment per tres germans, sota el nom Borrell i Ribera. A partir de l’any 1949 en Joan Portet, pare de l’Àngel i en Carlos, va començar a treballar-hi i al cap de poc ja va ser-ne soci i més tard propietari, juntament amb la seva esposa Pilar Boixareu.
L’era de l’Àngel i en Carlos s’inicià als anys vuitanta, al mateix temps que naixia la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Són doncs, gent senzilla i treballadora, artesans i innovadors, enamorats dels Pirineus, Catalunya i la seva tradició.
Una casa amb molta tradició raiera
Si Santa Coloma de Farners és coneguda com la capital mundial de la ratafia, La Pobla de Segur ho és per la ser la capital mundial dels raiers. Aquest ofici tan nostrat de baixar troncs pel riu aprofitant la força de l’aigua, en època de desglaç ha marcat una època i ha forjat la identitat dels pallaresos.
D’aquí que en Joan Portet, l’any 1964, va voler batejar la seva ratafia en honor al seu sogre, l’Àngel Boixareu, el darrer raier de la nissaga de Casa Martí. Al mateix temps en Joan Portet va impulsar la Diada dels Raiers, que el 2002 va rebre la distinció de Festa d’Interès Nacional.
Anys després, l’Àngel va agafar el relleu d’aquesta tradició i ha liderat tant l’Associació Els Raiers de la Noguera Pallaresa com un associació a nivell europeu d’aquest ofici ancestral. A més, també és un dels promotors de la fundació del museu dedicat als raiers.
L’Àngel ens descriu el vincle de la casa amb la cultura:
“El pare sempre ens deia que el més important és fer les coses bé. I el que hem intentat en aquesta casa és relacionar els nostres licors amb temes de cultura tradicional. Això es pot veure amb l’enfoc i les marques que fem a casa: Raiers, Fallaires,Trabucaires, Calendari de l’Ermità, l’Aplec del Cargol…”
Ratafia a partir de la destil·lació
A Licors Portet Portet actualment se segueixen elaborant, de manera artesanal,els licors més emblemàtics i tradicionals del Pirineu. Disposen d’un parell d’alambins que serveixen per aromatitzar els alcohols amb què fan una gran varietat de licors.
Però si un producte és l’estrella de la casa, aquest és la ratafia. Una de les característiques més singulars de la Ratafia dels Raiers és que es fabrica a partir del macerat i destil·lat de nous verdes (en botes velles de roure americà) i del destil·lat d’herbes i espècies seleccionades. El fet que la ratafia es faci a partir d’un destil·lat i no d’un macerat fa que aquesta sigui més fina i subtil, però alhora persistent, fets que li donen aquest gust i aroma únic i característic. Així complementa l’Àngel la descripció del procés de producció:
“Ara ja es beu ratafia tot l’any, i a Licors Portet també en podem fer en qualsevol estació. Tenim un sistema de fer la ratafia per parts, en què fem maceracions de plantes en fred i destil·lacions en calent. Disposem de tots els components de manera separada i després ho barregem. Per tant, aquest mètode ens facilita la feina i ens permet fer ratafia qualsevol dia de l’any”
Ratafies i licors amb arrels del territori
Algunes de les ratafies més emblemàtiques que elaboren a Licors Portet són la Terrània (un bon maridatge entre Pirineu i Mediterrani), l’Aplec ( feta amb peres del Segrià i típica de l’Aplec del Cargol de Lleida), l’Ermità dels Pirineus (seguint la recepta del segle XVIII que el caputxí Fra Valentí Serra de Manresa havia trobat als arxius d’una la casa pairal franciscana), Corriols (feta amb herbes del territori lliure de la MAT de la Selva), la dels Trabucaires de Cardedeu, la Ratafia de Farners (de la Pastisseria Trias de Sta Coloma de Farners) i moltes més…
Al principi, a Licors Portet s’hi feien bàsicament licors per a vendre a granel: de cafè, estomacals, un que li deien Cualquier cosa, un que es deia Leche de vieja, rom, anís i conyac…
L’Àngel, com a persona inquieta assumeix la seva responsabilitat com a empresari de la Pobla amb orgull i compromís, però alhora és un mestre licorer creatiu que l’ha portat a crear molts registres diferents sota el paraigües de Licors Portet.
Alguns dels exemples són l’Aigua de Nódes (la ratafia de la Val d’Aran, feta amb arrel de genciana), el licor Cassís dera Val (fet amb groselles negres), els Fruts deth Bósc dera Val – Els Fallaires (feta amb gerds, maduixes, aranyons i groselles), el Flor de Nhèu ar aroma de ceps, (aiguardent de 40º amb destil·lat de ceps) o el Llicor de cervesa (amb col·laboració amb la cervesa artesana Tretze Pirineus)
En el terreny de la gastronomia subministren ratafia a diferents pastisseries per fer delicatessens com el torró de xocolata amb Ratafia Raiers, les perles de ratafia esferificada o per fer un dels formatges més populars del Pallars, el Tros de Sort, curat amb ratafia.
Reconeixements locals i internacionals
A Licors Portet poden presumir d’haver guanyat un munt de premis, més de cinquanta dels quals són d’àmbit internacional. D’aquests se’n poden destacar la medalla d’or al Concurs Mundial de Brussel·les 2011, gràcies a la Ratafia Reserva 125è aniversari i també la medalla de bronze al Concurs Internacional d’Espirituosos de San Francisco (EE.UU), gràcies a la Ratafia Terrània. També a la coneguda Guía Peñín, a l’apartat de destil·lats i cocteleria, hi destaquen referències de Licors Portet.
El futur de la ratafia
La venda online, la xarxa de col·laboració i distribució de proximitat, i el canvi en el paladar dels consumidors són temes claus per encarar el futur comercial de la ratafia
“La venda online està avançant, hi ha molt llocs on es pot fer. Comprar vi per internet ja ho fem però la ratafia encara ens costa. El problema que tenim ara és la distribució, sobretot per nosaltres que estem tan lluny (tot i que treballem molt tranquils). I un cop arribem, ens cal que els petits comerços i restauració coneguin bé el producte i el promocionin com es mereix el licor nacional de Catalunya”, assegura l’Angel
Afegeix que als catalans ens falta una mica d’autoestima i considera que és un miracle que la ratafia estigui aguantant amb tot el que està passant. Una de les claus, segons Portet, és les garrafes per fer ratafia casolana s’han mantingut i que cada cop hi ha més gent que elabora la seva pròpia ratafia.
A Licors Portet tenen clar que la ratafia, d’aquí a uns anys, serà amb menys sucre (de fet, ells ja han començat treballar amb fruits per no fer-ne servir tant) i també amb menys grau d’alcohol (ara mateix ja fan moltes ratafies a 24%). El paladar i els gustos evolucionen i ho hem de tenir en compte, assegura
Per encarar aquest futur, fa poc temps que una nova generació Portet s’ha incorporat a l’empresa, ja que en Miquel, fill de l’Àngel i amb 26 anys, ha començat a treballar-hi tal com el seu pare i en Carlos van fer al seu moment. Ens fem grans però el negoci ha de seguir endavant. Recordo que el pare, amb més de vuitanta anys, encara voltava cada dia per la fàbrica” conclou Àngel Portet
Un reconeixement a la trajectòria constant i sòlida
A partir d’aquest any sumaran, doncs un altre reconeixement a la seva llista, amb la nominació com a Confrare d’Honor de la Ratafia 2020. En relació a aquesta distinció, l’Àngel Portet fa les següents afirmacions:
“Sou molt atrevits a premiar a Licors Portet amb aquesta distinció, ja que som els menys ortodoxos fent ratafia, la fem diferent, i fem molts licors diferents… Sempre estem fora del circuit de tot i també de la ratafia. Som a l’altra punta del país, tot i que el Pallars sigui terra de nous, com bé es pot veure amb el nom dels nostres rius (Noguera)”.
“Estem molt contents i ens fa molta il·lusió aquest reconeixement, és la distinció més important que un ratafiaire pot tenir. Penso que és fruït del resultat de molts anys de feina, iniciada pel nostre pare, de mantenir la flama viva de la ratafia i que ara està donant els seus resultats. Entrar en aquest cercle de ratafiaires distingits és un gran honor ”.
“M’agradaria agrair, primer de tot, als meus pares que em van ensenyar l’ofici, a la meva dona Mercè, als nostres tres fills el Nasi, en Quim i en Miquel. També a tots treballadors/es i col·laboradors de Licors Portet, al clients per qui fem ratafies i als clients de la marca que ens fan confiança. A tots/es el ratafiaires del món, i en especial a la Confraria de la Ratafia, per la gran feina que està duent a terme per promoure la cultura de la ratafia”.
“Des de Santa Coloma de Farners s’ha fet un feina impressionant de posar en valor la ratafia A més, sense la Festa de la Ratafia no s’estaria produint el nombre d’ampolles que estem produint. Tothom identifica la ratafia amb Santa Coloma, tot i que falta fer un parell de passos importants: que tingueu el vostre propi obrador i un espai fix dedicat a la ratafia”