Una Festa – Concurs de la Ratafia diferent

La Festa – Concurs de la Ratafia simbolitza el tancament del cicle anual de la ratafia: al novembre, la ratafia ja ha reposat després de la maceració estival, i arriba l’hora d’obrir l’ampolla i recollir els resultats de la feina feta durant mesos. De celebrar que, un any més, el cicle s’ha completat, i que és hora de festejar-ho amb família i amics.
Aquest 2020, però, tot és diferent. Haurem d’obrir l’ampolla en un nucli reduït de gent i tastar-la en la intimitat. Però no per això no s’ha de celebrar. Els ratafiaires d’arreu estan presentant les seves ratafies a concurs, i això demostra que el cicle no s’ha aturat. Que les ganes de ratafia hi són.
Tal com ha passat durant tot l’any, ningú pot assegurar què passarà demà ni, molt menys, d’aquí uns dies, de forma que ara mateix tot són incerteses sobre com serà aquesta Festa–Concurs. Des de la Confraria de la Ratafia estem treballant perquè Santa Coloma pugui celebrar-la, amb responsabilitat i adaptant-nos a les circumstàncies.
Actes tant emblemàtics com el concurs de ratafies casolanes, la Gala de la Ratafia o la Litúrgia dels confrares es faran, tot i que amb variants respecte els altres anys. En tot cas, Ratafia TV hi serà present perquè tothom pugui gaudir-los tranquilament des de casa.
També estan previstos xerrades, concerts i espectacles infantils, amb aforaments reduïts i amb mesures per garantir la seguretat dels assistents. L’Auditori, el Cercle Jove i la Casa de la Paraula acolliran totes aquestes activitats culturals. Tot pensat per gaudir de la Festa però amb el Covid de remor de fons.
I en quant a la fira, aquesta serà la gran absència de l’edició d’enguany. No hi haurà parades als carrers ni tampoc els visitants que cada any omplien el centre de Santa Coloma. Una fira online permetrà, almenys, adquirir totes les ratafies normalment presents a la Vela de la Plaça Farners.
Sabem que això serà un cop dur per a tothom, especialment per al comerç del poble, perquè sense gent als carrers es perd un dels caps de setmana més intensos de l’any a nivell comercial. Però tot i així, els comerciants no han girat l’esquena a la Festa de la Ratafia, i una bona mostra d’això és la gran quantitat de comerços i empreses que, un any més, col·laboren amb el seu granet de sorra posant un anunci al programa- llibret de la Festa. Moltes gràcies a tots ells!
Des de la Confraria de la Ratafia, amb el suport que hem rebut de l’Ajuntament en tot moment, us animem a destapar la ratafia i participar de la Festa amb il·lusió però, alhora, amb responsabilitat; amb ganes de celebrar que el cicle de la ratafia s’ha completat però amb el respecte per la salut davant de tot.
La incertesa de què podrem fer i què no la tindrem fins al final. Si la cosa va a pitjor, ens adaptarem al què calgui, però Santa Coloma es mereix no perdre la Festa – Concurs de la Ratafia, per reduïda que sigui. Ratafia i Covid. Covid i Ratafia. Aquest any haurem de conviure amb els dos. Però ens en sortirem.


Confraria de la Ratafia