La Confraria de la Ratafia

La Confraria de la Ratafia és un entitat cultural sense ànim de lucre que promociona la Festa de la Ratafia i la ciutat de Santa Coloma de Farners com a capital d’aquest licor. El principal objectiu de les seves activitats és explorar l’univers de la ratafia des de la vessant cultural, com a element dinamitzador social i econòmic, i com a recurs turístic.

Des del punt de vista de la Confraria, la ratafia és cultura gastronòmica, de plantes i herbes, d’oficis antics i de personatges i entitats lligats a aquesta beguda. La ratafia també permet una interacció transgeneracional, és un element identitari dels colomencs i una oportunitat de negoci, d’emprenedoria i d’innovació. Finalment, és un atractiu turístic que convida a visitar, conèixer i gaudir el nostre territori.

La litúrgia de la Festa de la Ratafia

El 2013 la Confraria de la Ratafia va introduir els actes litúrgics a la Festa de la Ratafia, uns rituals que marquen l’inici, els moments més importants, i el final d’uns dies molt especials i festius. En concret, els actes són la processó d’inici oficial de la festa; la cerimònia d’investidura dels nous confrares i el confrare d’honor; la processó de clausura de la festa, quan es despenja el penó i es porta a la casa de la persona que farà de custodi fins l’any següent.

Pel que fa als elements, el llibre conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que han col•laborat durant molts anys a fer de la festa un esdeveniment únic. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per fer amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca o consells per escollir els millors aiguardents.

El penó simbolitza la festa, el punt de connexió entre el poble i els esperits de la ratafia. Quan és enlairat a la carpa de la Plaça Farners, la connexió màgica entre els dos elements es fa efectiva i obre les portes a tres dies de festa i celebració ratafiaire.