Mostra Virtual de Ratafies

Què seria una Festa de la Ratafia sense la seva fira? Aquest any no podem passejar per la Vela de la Ratafia, però igualment volem oferir un espai on poder conèixer els productors de ratafia i els seus projectes.

Per això hem preparat aquesta Mostra virtual de ratafies. Una pàgina on podeu trobar totes les parades que havien de ser presents a la Festa i comprar la seva ratafia.

Us animem a descobrir tots els projectes i a visitar la botiga online Ratafies.cat. Hi trobareu descomptes i promocions per comprar les vostres ratafies com si fóssiu a la fira. 

Així aconseguirem ajudar un sector que està patint la suspensió de totes les fires de ratafia que s’havien de celebrar aquesta tardor.

Promoció vàlida per comandes realitzades entre el dijous 5 de novembre de 2020 a les 00:00h i el diumenge 8 de novembre de 2020 a les 23:59h. Amb la compra de 3 ratafies de diferents tindràs accés a una de les xerrades; amb la compra de 4 ratafies diferents tindràs accés a les dues.

Conversa amb Ferran Centelles i Ruth Troyano

Dg. 29 de novembre – 17:30

En Ferran Centelles és un dels sommeliers més reconeguts de Catalunya. Vinculat de fa temps amb Ferran Adrià, va ser el sommelier d’El Bulli i és el responsable de La Bullipedia- Sapiens del Vi. Conversarà amb la Ruth Troyano, periodista especialitzada en enoturisme i enocomunicació sobre la seva visió del món de la ratafia, els maridatges i els vins.

Conversa amb Iolanda Bustos i Jordi Bes

Dg. 6 de desembre – 17:30

La Iolanda Bustos és cuinera especialitzada en biodinàmica i cuina botànica. Durant els seus anys al capdavant del restaurant La Calèndula molts s’han enamorat de la ratafia elaborada al mateix restaurant, així com d’altres begudes i preparats amb plantes silvestres. Aquest cop ens parlarà del seu vincle amb aquest licor acompanyada de Jordi Bes, periodista especialitzat en vi , col·laborador a mitjans com l’Ara, Cupatges o La Conca 5.1, on ha escrit sobre ratafia.

Confraria de la Ratafia

Ratafia 1842

Santa Coloma de Farners

Entitat sense ànim de lucre que té per objectiu promoure Santa Coloma de Farners i la Ratafia. Organitza la Festa-Concurs de la Ratafia cada novembre i, des de fa 7 anys, el Mercat de les Herbes de la Ratafia a principis de maig. També ofereix tallers i altres activitats durant l’any.  

Elabora les quatre receptes de la Ratafia 1842. La Clàssica és la que podreu comprar en aquesta mostra. La Vuit Porrons és la joia de la corona, esgotada cada festa any rere any; la podeu reservar clicant aquí.

Les més curioses són la Nou Verda, una ratafia que prescindeix de plantes aromàtiques i només conté nous verdes i espècies, i la Cireres, un licor de maceració exclusivament d’aquesta fruita que evoca l’antic ús del mot “ratafia”. 

Les quatre receptes són extretes de les llibretes de Francesc Rusquelles, que es conserven a l’Arxiu Comarcal de la Selva com a les receptes de ratafia més antigues en català. Les elabora a Olot el mestre de Ratafia Russet, Xavier Codina. 

Formen part de la marca Ratafia 1842 de Santa Coloma de Farners, que conjuntament amb una infusió de ratafia (Tegust), una mermelada  de figues amb ratafia (Can Moragues) i altres productes tenen l’objectiu de promoure la ciutat i els seus productes.

No a la MAT Selva

Ratafia Corriols

Santa Coloma de Farners

No a la MAT Selva és una plataforma ciutadana que es mobilitza per aconseguir de derogació definitiva del ramal de la línia de Molt Alta Tensió i per promoure un Nou Model Energètic renovable i distribuït.

Des del 2017 elaboren i comercialitzen la Ratafia Corriols per donar suport a accions per un nou model energètic i finançar la seva mobilització contra la línia elèctrica.

Però la Corriols és molt més que això, és una ratafia d’autor elaborada gràcies a la participació i el voluntariat de moltes persones que volen captar en una ampolla l’essència d’un territori per salvaguardar-ne el paisatge.

Elaborada a partir de la recepta de la farmacèutica i experta etnobotànica Anna Selga gràcies al treball en equip entre la feina voluntària de No a la MAT i l’expertesa del ratafiaire Àngel Portet de Licors Portet 1882 (La Pobla de Segur).

AEiG Roca Guillera

Ratafia Roca Guillera

Santa Coloma de Farners

La ratafia Roca Guillera uneix l’esperit de sortir a bosc dels escoltes i de la il·lustre ratafiaire Francisca Pastells. Un projecte de joventut i experiència on els més joves van aprendre a conèixer i recol·lectar les plantes i herbes del seu entorn.
 
Els infants de l’agrupament van recollir herbes i flors com el fonoll, el saüc, la camamilla, la til·la, la menta, el marduix, la tarongina i, és clar, les nous verdes. El mestre Xavier Codina (Ratafia Russet) va és l’encarregat de  transformar les herbes en aquest licor a partir de la recepta de Francisca. 
 

Els diners recollits amb les vendes de la ratafia es destinaran a finançar el Projecte Lëkkale, un projecte de cooperació a Senegal dut a terme l’estiu del 2019 pels antics trucs de l’agrupament.

Ratafia Malhivern

Santa Coloma de Farners

 

La Ratafia Malhivern és una ratafia homenatge a en Francesc Pla i Rodas. Un dels impulsors de la Festa de la Ratafia, personatge il·lustre del poble, molt vinculat a la vida associativa i gran coneixedor de les Guilleries i del seu entorn natural i històric.

És una ratafia basada en la recepta original i guanyadora de diverses edicions del concurs.

És refrescant, aromàtica, de gust que s’allarga en boca, més aviat seca i alcohòlica. Taponada amb tap de suro natural per mantenir les aromes inalterables, elaborada parcialment amb plantes assecades del Rocar.

Mostra de la petjada que va deixar en Francesc és la Ruta d’en Serrallonga, la qual se n’ha volgut fer-ne el motiu de l’etiqueta d’una manera que hi ha dibuixats els llocs més emblemàtics de la ruta.

La Sobirana Cooperativa

Ratafia La Penjada

Santa Coloma de Farners

Cooperativa de treball sense ànim de lucre de Santa Coloma de Farners que treballa per difondre la ratafia i la #SobiraniaEtílica.

Elaboren La Penjada, primera ratafia cooperativa, i El Penjat, licor de taronja que recupera una recepta oblidada molt especial.

La Penjada té com a base alcohol vínic i és una ratafia amb poc sucre. Per elaborar-la usen un mètode molt particular: abans d’afegir les nous i les herbes aromatitzen l’aiguardent tot penjant-hi taronges a sobre, sense que hi entrin en contacte.

Actualment elaboren els licors a l’obrador compartit de Tres Cadires a Arbeca, però ben aviat inauguraran obrador propi a la capital de la Selva.

Ratafia Ca Roman

Ratafia d’anyada 2018

Rasquera

Des del 2017 la Glòria Pedrós elabora ratafia d’anyada, elaborada seguint la recepta  familiar al nostre propi obrador.

Recullen les herbes pels volts de Sant Joan a Rasquera (Ribera d’Ebre) i ho maceren durant 40 dies a sol i serena amb damajoanes.

La seva és una edició limitada a 1250 ampolles, sempre seguim una filosofia radicalment artesanal. 

Licors Roicom

Ratafia l’Empordanesa

Garriguella

L’Antoni i la Gemma Roig elaboren ratafia i altres licors a Garriguella, a l’Alt Empordà.

La tradició licorista d’aquesta família es remunta a l’any 1875, quan Joan Roig Solana, rebesavi de l’actual propietari, va iniciar l’activitat amb un alambí de 100 litres.

L’Empordanesa és una ratafia on hi destaquen les notes de les herbes pròpies de la Serra de l’Albera, com a tret dominant per sobre de les notes especiades, buscant expressar el caràcter d’aquesta zona de l’Empordà.

Licors Portet 1883

Ratafia dels Raiers

La Pobla de Segur

Licors Portet és una fàbrica de licors, fundada a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) l’any 1883.

Elabora més de 30 receptes diferents de ratafia, sempre amb base de nous verdes, combinant maceració i destil·lació de plantes aromàtiques, espècies i fruites. Des del 2011 que va guanyar una Medalla d’Or al Concours Mondial de Bruxelles, ha obtingut una quarantena de medalles en  prestigiosos concursos internacionals.

La Ratafia dels Raiers, licor creat l’any 1964, pel mestre ratafiaire Joan Portet, s’elabora amb la maceració de les nous tendres i de la nou moscada i la destil·lació en alambí de llenya al bany maria de 21 plantes aromàtiques, arrels i espècies.

Continua la tradició d’aquest licor, fet durant segles a les cases de pagès del Pirineu, seguint antigues receptes guardades amb molt de zel, que es transmetien de generació en generació.

Ratafia Volcànica

Ratafia Volcànica Prèmium

Salitja

La Ratafia Volcànica està elaborada per l’Associació Indeps des del 1987, bevent de la tradició d’elaborar ratafia dels Amics de la Ratafia de Salitja.

És una ratafia de territori que recull les herbes pròpies del volcà de la Crosa de Sant Dalmai i el paratge de les Fonts de Salitja.

La Ratafia Volcànica Prèmium és una barreja de macerats; (nous tendres, nou moscada), amb un punt explosiu: destil·lat de plantes aromàtiques, fulles, herbes, espècies i arrels.

Connecta, d’una banda, amb la tradició catalana de les ratafies macerades a sol i serena i, de l’altra, amb la tradició de l’art de la destil·lació utilitzat pels monjos benedictins i cartoixans als antics monestirs.

Amb la Ratafia Volcànica també s’elabora la Crema Volcànica Prèmium: una mescla de ratafia amb llet, de la qual Vilobí i Salitja en som grans productors, tradicionalment beguda a les festes amb el nom de “santgaldric”.

Ratafia Bosch

Ratafia Bosch Reserva

Sant Quirze de Besora

Ratafia Bosch és una empresa centenària gestionada per la mateixa família des de l’any 1892.

Des dels seus inicis s’ha especialitzat per la producció i venda directa d’una àmplia gamma de licors catalans, entre els quals sobresurt la ratafia clàssica de 3 mesos de repòs en bocois de roure.

L’any 1992 però, en el marc de les celebracions del 100è aniversari, es va posar a la venda una ratafia de 2 anys d’envelliment: havia nascut la ratafia bosch reserva.

Aquesta va tenir una gran acceptació dins el mon ratafiaire, de resultes d’això, des de llavors i de manera ininterrompuda es segueix produint.

Priorat B&D Lab

MINA Ratafia de magnòlies

Bellmunt del Priorat

A Priorat B & D Lab ens definim per ser un laboratori amb projectes vinculats a les terres que ens envolten però amb la vista posada en els temps actuals i amb produccions molt limitades i artesanals. 

En aquesta recerca per la tradició, ens vam trobar amb un producte únic i molt lligat a la nostra destil·leria, la ratafia de pètals de magnòlies de Bellmunt del Priorat. Un licor únic elaborat amb les flors, recollides a mà, de les magnòlies que es troben a l’entrada de la vila i amb una presència mínima de nous verdes.

Priorat Lab ha pogut embotellar la primera ratafia de magnòlies de la zona en una edició limitada de 1.422 ampolles.

Ratafia Mina beu d’aquesta tradició i els pètals de magnòlies maceren amb flors de saüc i de taronger, espècies i nous verdes en diferents damajoanes a el sol al pati del celler. Es fa el cupatge i es deixa envellir en fusta de roure.

Licorera Vall de Boí

Ratafia Vall de Boí

Durro – Vall de Boí

La licorera Vall de Boí neix a l´any 2011 com a microempresa elaborant el licor d’herbes.

Però la recepta té molta més història, ja la feia artesanalment a principis del s. XX la padrina Adela Pallejà de la Granadella (les Garrigues), traginera i bosquerola, qui va ensenyar a elaborar-la a un dels seus nets l’Antoni. Ja pels volts de 1980 l’Antoni va traspassar-la a en Jordi i així és com ha perdurat fins els nostres dies.

 L’any 2011, després de fer-ne una prova artesanal i  experimental i veient-ne la bona acollida, comencen a elaborar-lo i comercialitzar-lo  per l’Alta Ribagorça.

Amb la base d’un aiguardent  fi elaboren el licor  d’herbes, la ratafia, el patxaran, el licor de fruits del bosc  i el vi de nous amb les herbes i fruits collides per l’entorn de la Ribagorça i de la Vall de Boí.

Terrània

Ratafia Terrània

Girona / La Pobla de Segur

Més de 130 anys de saviesa, units pel criteri d’alguns dels referents de la gastronomia del nostre país, han donat a Terrània l’essència de la nostra terra.

Fresca, balsàmica i amb notes clarament primaverals, Terrània deixa un sabor llarg, fi i lleuger en boca que remarca l’essència d’aquesta ratafia mediterrània. Elaborada amb processos totalment artesanals i amb les millors matèries primeres, Terrània combina maceracions en bóta i destil·lacions, dutes a terme en un petit alambí a llenya. Incorpora holandes de vi envellides, les quals aporten un particular buquet que enriqueix el producte amb el pas el temps.

Per tot això i també per la gran integració de tots els seus ingredients, Terrània és també una ratafia molt  apreciada en el món de la cocteleria.  Premiada amb 7 guardons internacionals i 90 punts a la Guia Peñín.

Ratafia dels Carboners

Cànoves

 

La Ratafia dels Carboners és el fruit d’una passió i una tradició. 

Aquesta és una ratafia que no heu tastat mai: és diferent. Trobareu en el seu gust un punt fumat que han aportat generacions i generacions de carboners i que no us deixarà indiferents. I és que quan una tradició fantàstica es mimetitza amb una altra tant potent, només pot sorgir un producte fabulós.

Des de ben petits, a les nostres cases s’ha batejat tot amb ratafia, una celebració, un comiat, un naixement, una retrobada o una festa. Forma part de la nostra essència…

"Bessons" de Ferra Pineda

Ratafia Bessons

Caldes de Malavella

La Ratafia Bessons, és un projecte fet realitat. Recopilant i tinguent molt present les vostres valoracions, suggeriments, opinions i preferències, durant 8 anys de fires i mercats arreu de la provincia de Girona.

Tothom sap que a tantes persones tants gustos, per aixó el gran ventall de ratafies i la gran tasca dels ratafiaires.

Amb tota la humilitat i agraïment, aquesta proximitat a vosaltres i la vostra sinceritat, ens ha permés acostar-nos  una mica més als vostres paladars.

Quevall Licors Artesans

Ratafia Clandestina

Llançà

 

Quevall és una petita destil·leria artesanal ubicada a Llançà a dins d’un antic convent que data del segle XI. 
La seva filosofia és fer licors artesans de la millor qualitat, 100% naturals i de proximitat, sense essències, aromes o colorants.

“Els nostres licors són licors de paisatge. Els paisatges canvien i els nostres licors canvien, com canvien els paisatges. Reivindiquem la ratafia amb gust d’herbes. Si els ingredients son nous i herbes, no ens ha de sorprendre si en el tast podem distingir-les. Tampoc ens ha de sorprendre si algún licor s’esgota. Si és el cas, fins l’any vinent!”

Tenen l’orgull d’haver recuperat receptes que han passat de generació en generació i formen part de la cultura i la tradició: com la ratafia de codony, la ratafia de nous, el licor de cafè o el licor de camamilla.

La seva Ratafia clandestina té un marcat gust a herbes que recorda la ratafia casolana amb un toc final refrescant. Ratafia reivindicativa amb gust de llibertat!

Colla Trabucaire de Cardedeu

Ratafia dels Trabucaires

Cardedeu

Nascuda a l’ombra del Montseny, primer per resistir, després per gaudir de la victòria. La Ratafia Trabucaire: tornar a renèixer, per tornar a la lluita.

Nous verdes, herbes, espècies i arrels. Recepta preparada entre tota la colla dels Trabucaires de Cardedeu.

Per no donar el braç a tòrcer . Per sostenir la lluita contra qui vol la vida d’un sol color.

Cooperativa Tres Cadires

Ratafia Secret de Sumari

Arbeca

Tres Cadires és una cooperativa sense ànim de lucre de desenvolupament local que elabora licors artesans de qualitat (Vi de Nous, patxaran..), comparteix el seu obrador amb d’altres projectes agroecològics i impulsa l’economia social i solidària a Ponent.

La ratafia Secret de Sumari neix doncs de compartir l’obrador amb La Bodega de Borges, un projecte de tres germanes implicat també amb Les Garrigues.

Secret de Sumari és la primera ratafia que s’etiqueta com a «retassia» (denominació que rep a Ponent) i és una recepta de Les Garrigues passada de generació en generació que custodia tots els secrets de les padrines, el més conegut dels quals és el toc garriguenc que li dóna el romaní. De gust equilibrat i molt aromàtic, és un licor amb caràcter però de paladar fàcil.

Ratafia La Pabordessa

Girona

 

Fou al 1949 que el nostre avi Salart començava en en negoci dels vins. Anys més tard, amb companyia de la Carme i en Josep, tot aprofitant que al pati del magatzem hi havia un noguer, va decidir elaborar una ratafia que anomenà La Pabordessa.

Les elaboracions eren en molt petites quantitat i es feien en un petit magatzem al barri de Palau de Girona, a Can Pallach. Tot plegat era una festa familiar que començava el dia que als tres néts ens tocava enfilar-nos al noguer fins que al cap de les llunes s’embotellaven les ampolles amb la dedicació i rigor propi de l’avi Salart, la Carme i en Josep, a qui esperem homenatjar com mereixen amb la nova Pabordessa.

Actualment el negoci s’ha ampliat i reorientat als nous mercats, envasant diverses marques pròpies, essent l’última incorporació la mítica ratafia “Pabordessa” de 1970, que commemora els 65 anys de trajectòria de l’empresa.

Licors Portet i Edicions Morera

Ratafia de l’Ermità dels Pirineus

La Pobla de Segur

La Ratafia de l’Ermità dels Pirineus està feta a partir d’una recepta de finals del SXVIII, localitzada a l’arxiu dels Caputxins per Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver, historiador i gran  coneixedor de les plantes medicinals i les seves aplicacions remeieres i culinàries.

A partir d’una fòrmula del s. XVIII, és, probablement, la recepta de ratafia més antiga trobada fins ara a Catalunya.

Està elaborada per la maceració en aiguardent de brisa de vi de les 17 plantes aromàtiques i fruites que composen la recepta original.

És una ratafia suau, cítrica i amb notes de l’aiguardent prèviament envellit en botes de roure americà.

Visca! La Ratafia

Ratafia Visca!

Girona / La Pobla de Segur

Visca! La ratafia més jove, fresca i festiva!

Licor de nous verdes i plantes aromàtiques. Fresc i balsàmic, amb marcades notes cítriques, elaborat mitjançant processos totalment artesanals. Combina maceracions i destil·lacions.

Premiada amb 2 guardons internacionals i 88 punts a la Guia Peñín.

Visca la Festa!

Visca la Terra!

Visca Catalunya!

Visca el català!

Visca la Cultura Popular!

…i visca la mare que ens va parir!

Ratafies de l'Avi Guillem

Ratafia Avi Guillem

Esparreguera

Ratafies de l’Avi Guillem elabora tres tipus de ratafies basades en les receptes més antigues de la zona del Pla de Montserrat, amb més de 20 herbes aromàtiques diferents, nous verdes de Palau  d’Anglesola i envellides en botes de roure. Ratafies exquisides, per als millors paladars i que no deixaran a ningú indiferent.  

A casa nostra, a Esparreguera, la família del senyor Guillem Moya treballa entusiasmadament el món dels licors i vins des de finals del segle XIX, són dècades d’experiència viscudes a casa i a les fabriques licoreres del país on va anar podent adquirir els coneixements que l’han portat a l’actualitat a elaborar les nostres ratafies, reconegudes arreu del país i apreciades pels amants del món de la ratafia i els productes.

Caviol Girona Distribucions

Ratafia del Queralt Reserva

Caldes de Malavella

La Ratafia del Queralt reserva, és el resultat d’una recepta que ha anat passant de generació en generació a la familia Vila, casa fundada el 1917, una de les poques destil.leries centenàries Catalanes que ha sobreviscut al llarg dels anys, destil.lant els seus licors amb les mateixes formules i mètodes ancestrals.

Destil·leries Campeny

Ratafia Melody

El Masnou

Destilerias Campeny fundada el 1970 va presentar el 2016 la seva ratafia, Melody, que comparteix nom amb el conegut licor de crema catalana que elaboren des de 1994.

La Melody és una ratafia equilibrada en el conjunt d’aroma textura i sabor.

Licorera de la Segarra

Ratafia La Segarra

Cervera

La Licorera de la Segarra és una empresa familiar dedicada a l’elaboració de licors artesanals. Des del 1928 ha treballat sempre per conservar les tradicions de producció, aprofitant els productes de la terra per a l’elaboració dels seus licors artesanals. 

La seva ratafia s’elabora amb nous verdes —collides pels volts del dia de Sant Joan— posades en maceració durant un
temps mínim de tres mesos. Es decanten es líquids i s’adjunta sucre, maceracions d’herbes i aigua desmineralitzada fins
aconseguir la graduació alcohòlica convenient. Acaba el procés amb l’envelliment en botes de fusta de roure.

Com a resultat  s’ofereix al consumidor una Ratafia de nous tendres d’un sabor agradable i distintiu, una beguda aperitiva que, presa
amb gel, es tònica i digestiva.

Ratafia Russet

Olot

 

Ratafia elaborada artesanalment seguint els mètodes tradicionals de maceracions d’aiguardent, nous verdes i escollides plantes aromàtiques.

Habitualment la trobaríem a dins la Vela de la Ratafia,a  la parada de la Creu Roja.