Tanquem una temporada històrica de tallers de ratafia amb un ple absolut

Un total de 252 persones han participat en els 13 tallers que s’han ofert al llarg del mes de juliol

Els participants d’arreu de Catalunya s’han desplaçat un dissabte al matí fins a la Llar de Jubilats de Sant Coloma de Farners o Can Moragues Riudarenes per participar al taller. 

També s’han realitzat dos tallers fora del país, a Alemanya i a Bèlgica.

Acaba el mes de juliol i les nous ja comencen a endurir-se; això vol dir que finalitza el moment de fer ratafia. La temporada de tallers de ratafia d’enguany es pot classificar com una de les més excepcionals de totes les que s’han fet des dels seus inicis. I és que recordarem aquest any perquè s’ha arribat a la xifra rècord de 252 participants.

Persones d’arreu de Catalunya s’han acostat a la Llar de Jubilats de Santa Coloma de Farners o a Can Moragues de Riudarenes en els 10 tallers que s’ha ofert. En tots ells s’ha hagut de penjat el cartell de “ple absolut”. 

A banda d’aquests tallers també se n’han portat a terme a fora del nostre país. Concretament un a Aarchot (Bèlgica) el dia 25 de juny amb Col·laboració amb el Casal Català d’Stuttgart i un altre a Stuttgart (Alemanya) el dia 17 de juliol (amb col·laboració amb l’establiment Sota de Casa).

Però la feina de fer ratafia no s’acaba aquí, el proper dia 3 de setembre a les 16 h a la Llar de Jubilats de Santa Coloma de Farners hi ha una nova cita per aprendre en format taller els darrers passos de fer ratafia: colar, filtrar i rebaixar la ratafia.

Un cop acabat aquesta part del procés, els participants dels tallers i tothom que vulgui, podrà presentar la seva ratafia durant el mes d’octubre i ser una de les persones guanyadores del 41è concurs que tindrà lloc el 12 i 13 de novembre a Santa Coloma de Farners.

Els tallers de ratafia són una iniciativa de la Confraria de la Ratafia i la Cooperativa La Sobirana i que té el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Fundació Emys.

Declaracions: Laia Jiménez, presidenta de la Confraria de la Ratafia

“Desitgem tota la sort del món a tota aquesta gent que ha decidit embarcar-se al món del coneixement botànic de l’entorn, de la sobirania etílica i d’aquesta tradició ancestral, que esdevinguin autèntics ratafiaires i que es presentin al 41è Comcurs de Santa Coloma de Farners el proper novembre.”

“L’any 2000 es va iniciar l’edició d’aquests tallers perquè la ratafia estava en perill d’extinció. La situació actual de la ratafia casolana és molt diferent; estem molt contents de l’èxit. Tenim molta energia per seguir oferint durant els anys que faci falta tallers dinàmics i de qualitat, promovent la manera de fer tradicional, casolana i sobirana!”