Un obrador a la capital de la ratafia

Alguna cosa es mou des de fa temps dins el món ratafiaire de Santa Coloma. I és que una de les fites més somiades d’ençà que es van recuperar les receptes d’en Francesc Rosquellas i es va posar la ratafia al mapa dels licors, era que aquest beuratge es pogués elaborar i embotellar al nostre poble.  

Que la capital mundial de la ratafia no tingui, a dia d’avui, cap obrador per elaborar-ne és un deute pendent.  Fins ara, les diferents ratafies amb receptes originals de Santa Coloma s’encarregaven a altres productors catalans, com és el cas de Russet (Olot),  Licors Portet (La Pobla de Segur) o l’obrador compartit de Tres Cadires (Arbeca).

Finalment, però, sembla que Santa Coloma tindrà un obrador de ratafia propi, on es podran elaborar i comercialitzar totes les ratafies colomenques. I ho farà de la mà de la Cooperativa La Sobirana, formada per en Pau Pujol, l’Ernest Morell i en Pau Torra.

Creada el 2017, La Sobirana va començar a caminar oferint activitats guiades sobre el món de la ratafia i els licors artesans, i fa un any van començar a elaborar els seus propis licors, El Penjat i la Penjada, a l’obrador compartit d’Arbeca.

Ara, però, inicien el projecte d’obrir un obrador propi al casc antic de Santa Coloma, al Carrer del Centre, on hi havia hagut la lampisteria de Can Casalprim. La seva intenció és que no sigui un espai només per a la Sobirana, sinó “ un espai obert, que impulsi el sector ratafiaire del nostre poble a un altre nivell i que permeti elaborar i embotellar moltes més ratafies de Santa Coloma”.

Tot just ara estan plantejant les obres d’adaptació de l’espai, però compten tenir-les enllestides ben aviat i poder elaborar-hi l’any que ve les produccions del Penjat, la  Penjada i altres ratafies colomenques.

Sembla, doncs,  que de cara la 40a Festa de la Ratafia tindrem, per fi, ratafies de Santa Coloma elaborades i embotellades a casa nostra.