Activitats culturals de la Festa de la Ratafia

XERRADES SOBRE EL MÓN DE LA RATAFIA A LA CASA DE LA PARAULA

Un any més, la Casa de la Paraula acollirà les diferents xerrades i presentacions sobre el món de la ratafia que tindran lloc durant tot el cap de setmana de la Festa – Concurs. Totes aquestes activitats seran gratuïtes però amb aforament limitats de forma que caldrà haver reservat prèviament l’entrada a través de la web www.ratafia.cat

Presentació del llibre sobre la ratafia de Pep Escudero

Divendres 6  de novembre, 19.00h

Els Secrets de la ratafia. Ingredients, elaboració i ratafies és el títol del llibre de Pep Escudero,  enginyer i professor de l’escola de Viticultura i Enologia d’Espiells, i que es presentarà en societat a Santa Coloma

Apassionat per totes les variants de vins, licors i destil·lats del nostre país, Escudero  explicarà d’on va sortir la idea de fer un llibre tan exhaustiu sobre la ratafia i quins criteris ha seguit per donar-li cos. Ingredients, tècniques d’elaboració, grans mestres ratafiaires, criteris científics i un llarg etcètera tenen cabuda en aquest volum, que de ben segur esdevindrà un llibre de referència per totes aquelles persones que estimen la ratafia i en volen conèixer tots els seus secrets.

Al final de la xerrada hi haurà un col·loqui sobre la ratafia i altres licors i es podrà adquirir el llibre, que el seu autor signarà a totes les persones que ho desitgin.

Herbes i licors de Mallorca de la mà de Josep Maria Natta

Dissabte 7 de novembre, 11.00h

Josep Maria Natta, tècnic de l’empresa Herbes Túnel de Mallorca, oferirà una xerrada sobre les herbes que es poden trobar a les illes balears i com s’utilitzen per fer diferents licors tradicionals. 

De la seva mà descobrirem receptes típiques de Ses Illes, el Palo i les Herbes de Mallorca, que podríem agermanar amb la nostra ratafia, i ens sorprendrem amb la versatilitat d’usos que es donen a les plantes i herbes tradicionals, tant en l’àmbit alimentari com en l’elaboració de licors. 

Natta parlarà també del seu llibre Les herbes de Mallorca, que inclou un recull de les principals herbes de l’illa i de les seves propietats. 

Àngel Portet i els secrets de la històrica fàbrica de Licors Portet

Dissabte 7 de novembre, 12.30h

Nomenat Confrare d’Honor de la Festa-Concurs d’enguany, Àngel Portet és l’ànima  de Licors Portet, una de les empreses més importants del món de la ratafia i els licors tradicionals catalans.

En aquesta xerrada Portet explicarà com elaboren les ratafies i els licors, i com es manté en marxa un negoci familiar després de quasi 140 anys al peu del canó. Innovació, constància, i tradició són característiques que marquen la llarga història de Licors Portet.

També descobrirem com és la ratafia feta a la Pobla de Segur, en un entorn i un territori lleugerament diferent al nostre, i que de ben segur que deixa empremta a ratafies com la Raiers, la més emblemàtica de Licors Portet.

Taula rodona “Les dones al món de la ratafia”

Dissabte 7 de novembre, 17.30h

Que el món de la ratafia és cosa de dones és un fet més que evident. El saber i la tradició ratafiaire han passat sempre de mares a filles i nétes, i els qui avui en dia intentem elaborar aquest licor tradicional, devem tot el que sabem a les antigues trementinaires i dones sàvies, que dominaven l’alquímia de la ratafia com ningú. 

De la mà de Gemma Roig, de Ratafia Empordanesa, i de Glòria Pedrós, de Ratafia Ca Roman, parlarem de ratafia, tradicions, mites i també del paper de les dones en el món de la ratafia comercial, encara massa dominat pels homes. La taula rodona serà moderada per la periodista gastronòmica Mar Calpena. 

La destil·lació com a element innovador en la gastronomia

Diumenge 8 de novembre, 12.00h

Carles Bonnin és l’ànima de La Destilateca, un centre de Terrasssa que s’autodefineix com a microdestil.leria gastronòmica artesanal, i que promou la destil·lació com a procés per trascendir els ingredients que xefs i aficionats acostumem a treballar en sòlid.

A través de la xerrada “Destil.lats i licors gastronòmics, o com dotar els cuiners d´altres eines” Bonnin ens explicarà el funcionament de la Destilaeteca i com es poden adaptar al món de la ratafia totes les tècniques i innovacions que desenvolupen en l’àmbit dels destil·lats.

Pastisseria i ratafia per tancar dolçament la Festa

Diumenge 8 de novembre, 17.30h

Per tancar la Festa d’una manera ben dolça, la colomenca Mariona Fidalgo ens explicarà amb diversos exemples la relació que hi ha entre la pastisseria i la ratafia.

Professora de pastisseria i tècnica en investigació i desenvolupament a l’Aula Jordi Bordas, una de les escoles de formació en pastisseria més prestigioses del país Fidalgo mostrarà com fer una pastisseria més saludable i com aquesta es pot maridar amb la ratafia. 

També aprendrem a elaborar xocolata amb ratafia i descobrirem la recepta “Sol i serena”, un deliciós postre on es combinen la ratafia, la xocolata, la nou i la llimona.

4 CONCERTS PER MANTENIR L’ESSÈNCIA MUSICAL DE LA FESTA

Crit d’Arrel i Ferran Borrell, cultura colomenca per obrir la Festa

Dijous 5 de novembre, a les 21.00, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (3 euros)

Ens costen d’entendre les paraules dels arbres. No sentim la terra com demana ajuda, i menys sentim com necessita la nostra reconnexió amb ella. Quan té por és quan potser sentim el crit, però qui és l’arrel del problema? El temps passa, som arrels i no ho sabem. 

De la combinació de la dansa  i l’art escènic de la Paula Rísquez i la guitarra d’en Nil Verdú en surt Crit d’Arrel, l’espectale que servirà per obrir la Festa amb un arrelat caràcter colomenc. 

La vetllada tindrà continuïtat amb la música del grup Tripulant, amb el també colomenc  Ferran Borrell al capdavant i que tancarà aquest primer dia de festa amb un concert que beu de diverses essències musicals.

Folk mallorquí de la mà de Maria Jaume 

Dissabte 7 de novembre, a les 18.00, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (3 euros)

El folk acústic i el pop independent en la seva accepció més íntima són els signes d’identitat de Maria Jaume, jove cantautora mallorquina que es presenta amb un grapat de cançons pròximes i sinceres, marcades per unes lletres crues i transparents, amb referents que van de Julia Jackin o Angel Olsen a Miquel Serra, sempre amb un regust mediterrani. Ha actuat ja en escenaris com Vespres d’Hivern, Tastautors o Mobofest i ha col·laborat amb Salvatge Cor cantant l’emblemàtica Flor de fusta, a més de proclamar-se guanyadora a la darrera edició del concurs Sona 9. Ara presenta el seu primer àlbum, Fins a maig no revisc, produït per Pau Vallvé.

Núria Graham, un combinat de folk pop psicodèlic per evocar el Ball de la Ratafia

Dissabte 7 de novembre, a les 21.30, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (5 euros)

Amb només 22 anys, la cantant i compositora Núria Graham ha aconseguit ser reconeguda com a artista, amb el seu propi segell , en el folk-pop contemporani a nivell nacional. Després del seu debut discogràfic First Tracks (2015), quan només era un adolescent, i de publicar dos Eps més, l’àlbum Does It Ring a Bell? (El segell, 2017) va suposar el veritable punt d’inflexió en la seva trajectòria, una obra, amb influències de Jeff Buckley i Sant Vicent, el que li ha permès girar ininterrompudament, fer incursions internacionals (Alemanya, França, Regne Unit …) i també guanyar-se un lloc a la banda d’Amaia com a guitarrista i compositora. Ara, Graham publica Marjorie, el seu tercer LP, en què torna a vestir el seu característic folk-pop amb passatges de poesia quotidiana i pinzellades suaus de psicodèlia.

Mazoni, pop-rock  empordanès per tancar la Festa

Diumenge 8 de novembre, a les 19.00, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (5 euros)

 Amb el disc”Desig imbècil” (2019), el cantautor empordanès retorna a l’energia i a la intensitat del rock. És el novè disc en la seva rica i diversa carrera musical, amb temes ja clàssics com “Eufòria”, “No tinc temps” o “A.I.LO.D.I.U.” i protagonista d’experiències singulars com la ja mítica gira dels 31 dies. Jaume Pla és l’ànima d’un grup que completen Aleix Bou (bateria) i Miquel Sospedra (baix),i que oferiran el concert de dissabte a la nit de la Festa, evocant el tradicional Ball de la Ratafia.

LA MAINADA TAMBÉ PODRÀ GAUDIR DE  LA FESTA

Titelles del Gegant del Pi amb la Companyia Pamipipa

Dissabte 7  de novembre, a les 12.00, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (3 euros)

De la mà de la Companyia de Teatre Paimpipa ens endinsarem a ca l’Oreneta, una masia amb uns habitants molt especials: en Bingo, el petit gall, la Gallina Ponicana i els seus tres pollets xics, tics, mics, cama-curts i ballarics, el Gegant del Pi i el seu germà en Joan Petit que balla amb el dit. I, és clar, l’Oreneta que cada any torna al seu niu del safareig. Un espectacle de titelles gegants per als més petis i de cançons populars i tradicionals amb música en viu. Un espectacle senzill, alegre i interactiu inspirat en les nostres arrels, la vida al camp i les cercaviles de festa major.

Música per als més menuts amb 2 Princeses Barbudes

Diumenge 8  de novembre, a les 12.00, a l’Auditori. Venda d’entrades a www.ratafia.cat (3 euros)

Podríem dir que una princesa canta i que un barbut hi posa els micròfons. I també podríem dir que una barbuda dibuixa i un príncep toca els acords. Un barbut que és princesa i una princesa que és barbuda, això sí que és veritat.

Entre guitarres roses, maraques-granota i trompetes plasticoses, hi trobareu Marc Marcé i Helena Casas fent música baixeta per a gent baixeta amb instruments de joguina.